Sicilia-Aleister-Crowley

Sicilia dincolo de turism: Aleister Crowley

Pe străzile orașului sicilian Cefalu, se găsesc ruinele fostei Abațiii Thelema. Un loc spiritual neobișnuit și învăluit în mister și speculații, abația Thelema nu este nicidecum caracteristică Siciliei pe care o cunoaște majoritatea turiștilor. 

În spatele imaginii din cărțile poștale ale Siciliei – pictată de mare, vulcan, vinuri încântătoare și orașe pitorești – fostul templu al religiei Thelema a reprezentat un punct cheie pentru explorarea și dezvoltarea ocultismului în secolul al XX-lea și rămâne esențială pentru înțelegerea poveștii și a influenței lui Aleister Crowley. 

Crowley și găsirea voinței adevărate

Magician, profet, artist, vizionar sau șarlatan, Aleister Crowley este fără îndoială un personaj complex, a cărui creație și viziune asupra spiritualității au influențat cultura și filozofia societăților vestice. Perceput ca părintele religiei Thelema, Crowley a încurajat și răspândit ideea găsirii și urmăririi adevăratei voințe interioare.

Pornind de la noțiunea centrală a viziunii spirituale Thelema,  “Do what thou wilt shall be the whole of the Law” (Fă ceea ce vrei este întreaga lege), scopul principal al adepților Thelema este găsirea acelei voințe adevărate, aflată în spatele dorintelor din subconștientul uman și dincolo de restricțiile și limitele minții raționale. Pentru Crowley și adepții săi, găsirea dorințelor pure și a voinței adevărate – însuși scopul vieții conform acestuia – era un proces de eliberare din constrângerile societății și al vechilor religii, realizat adesea prin ritualuri sexuale, yoga și folosirea substanțelor psihoactive. 

După o copilărie conservatoare – familia sa fiind membră a Bisericii Creștine după Evanghelie (Plymouth Brethren) – Crowley descoperă plăcerile vieții în timpul adolescenței prin intermediul unchiului său. Confruntat cu plăcerea și puterea sa eliberatoare, acesta ajunge să respingă dogmele religioase care îi fuseseră impuse în copilărie și se dedică explorării plăcerii și ocultismului. 

Eliberat de constrângerile societății și ale religiei, Crowley își începe căutarea spre o nouă viziune spirituală, iar în anul 1898 devine membru al Ordinului Ermetic al Zorilor Aurii. În anul 1904, după lungi călătorii în Europa, America de Sud și Africa și după studierea amănunțită a vechilor mitologii și a ezoterismului, el scrie Cartea Legii (The Book of Law). Conform spuselor lui Crowley, cartea i-a fost dictată de către un spirit supranatural, numit Aiwass, iar trei capitole sunt scrise direct de către zeii Nuit, Hadit și Ra-Hoor-Khuit. Indiferent de sursa învățăturilor din Cartea Legii, aceasta este văzută ca fiind cartea sacră a Thelema și stă la baza multor ritualuri și ceremonii ale acestei religii. 

Dorind să creeze o comunitate utopică, ghidată după valorile din Cartea Legii, Crowley pleacă în anul 1920 în Cefalu și înființează Abatia Thelema într-o veche casă din orașul sicilian. Templu și școală de magie și spiritualitate pentru adepții Thelema, fosta casă a lui Crowley de pe insula italiană a avut un rol esențial pentru punerea în aplicare a îndrumărilor spirituale ale acestuia și pentru a practica ritualurile de cunoaștere profundă a sinelui și de găsire a comuniunii cu întregul. 

Inițial însoțit de două dintre partenerele sale, Ninette Fraux și Leah Faesi, dar și de copiii celei din urma, lui Crowley i se alătură în Sicilia și alți adepți ai noilor viziuni Thelema, printre care actrița Jane Wolfe și Frank Bennett. În căutarea adevăratei voințe, aceștia făceau zilnic patru rugăciuni către soare, dar și ritualuri sexuale, care adesea includeau sacrificarea animalelor și folosirea drogurilor. Aceste evenimente, și mai ales faptul că multe dintre ele aveau loc în prezența copiilor, au atras atenția și nemulțumirea localnicilor. Acuzațiile împotriva lui au venit inclusiv din interiorul casei prin Betty May, soția lui Raoul Loveday. După moartea soțului său în urma unei infecții, Betty May l-a acuzat pe Crowley în presă, susținând că acesta i-a forțat soțul să bea sângele unui pisici sacrificate. În urma acestui eveniment, la ordinele guvernului italian condus în acea perioada de către Benito Mussolini, Crowley a fost nevoit să părăsească definitiv Sicilia.

Liber Resh vel Helios

Crowley a fost foarte atașat de Cefalu, dorindu-și chiar să fie înmormântat acolo. În ciuda faptului că a stat pe insulă doar 3 ani, această perioadă a avut o însemnătate considerabilă pentru munca sa. În afara orelor petrecute pictând sau scriind, Crowley și-a dedicat o mare parte din timp ritualurilor și rugăciunilor, mare parte din ele centrate în jurul mitologiei Soarelui. 

În cartea sa de rugăciuni, Liber Resh vel Helios, acesta include 4 ritualuri zilnice dedicate Soarelui. Aceste adorații sunt făcute de către adepții religiei Thelema la răsărit, prânz, apus și la miezul nopții. Scopul lor era să concentreze mintea conștientă către centrul sistemului nostru Solar.

Ritualurile, adesea considerate stranii, sunt inspirate din mitologia egipteană, care îi acordă o mare importanță zeului Soarelui, Ra. Vechii egipteni considerau Soarele regele Egiptului, și sursa creației, iar Ra era unul dintre cei mai importanți zei. În viziunea lui Crowley, zeitatea Ra a adoptat și rolul de conducător al luminii, vieții, libertății și al iubirii. Pentru Crowley, Soarele a reprezentat și eternul, exprimând chiar ideea existenței unui conștiințe solare, similară pentru acesta cu adevărul. 

Admirat de unele persoane pentru ideile sale eliberatoare, Aleister Crowley continuă să fie cunoscut ca the wickedest man on earth. Indiferent de tabăra pe care o alegem, influența lui Crowley asupra mentalității eliberatoare din cultura vestică postbelică nu poate fi negată.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

six + 3 =

%d bloggers like this: