Lecturi și filme pentru vremuri de autoizolare

În contextul autoizolării recomandate de oamenii de știință și autorități, avem mai mult timp liber, dar mai puține opțiuni de a ne bucura de el. Lectura și filmele nu doar că ne rămân loiale în aceste zile, dar vin cu lecții importante despre relația comunităților cu pandemiile și despre oameni în situații excepționale. Fie că este vorba despre evenimente trecute care devin relevante în contextul actual ori despre ficțiuni care astăzi par să reflecte realitatea, cărțile și filmele de mai jos cu siguranță vor alunga plictiseala. 

Cărți

Intermitențele morții de Jose Saramago

Publicat în anul 2005 de scriitorul portughez Jose Saramago, romanul Intermitențele Morții spune povestea unei populații care trebuie să se confrunte cu dispariția morții. Acțiunea se petrece într-o locație nemenționată și într-un timp necunoscut, dar începe imediat după miezul nopții în prima zi a unui nou an. Populația încetează în acel moment să moară, dar nici nu întinerește, ducând spre un lanț de probleme sociale, logistice și etice. Scrisă cu un sarcasm autentic și făcând referiri nu tocmai subtile la ipocrizia instituțiilor politice și a bisericii în țara sa natală, Intermitențele Morții este o reflecție inteligentă a conceptului de moarte în societatea actuală. Deși romanul lui Saramago nu vorbește despre pandemie în sensul clasic al cuvântului, acesta oferă cititorilor posibilitatea de a reflecta asupra dinamicilor din societate atunci când aceasta este supusă unor noi condiții în mod neașteptat. 

Eseu despre orbire de Jose Saramago

Scris tot de Jose Saramago, romanul Eseu despre orbire este o reprezentare dură și răscolitoare a unei epidemii de orbire care afectează locuitorii unui oraș necunoscut. Povestea orbirii începe subit, afectând oamenii la întâmplare și ducând spre o stare generală de panică și frică. Descrierile carantinelor grotești și ale străzilor orașului pline de oameni pierduți și înfometați arată rapiditatea cu care empatia și spiritul de solidaritate dispar și sunt înlocuite de reacțiile primare și sălbatice. Eseu despre orbire este mai multe decât o simplă reprezentare a unei epidemii și devine prin vocea filosofică a lui Saramago o portretizare a naturii umane și a fragilității normelor noastre în față necunoscutului.

3) Ciuma de Albert Camus

Ciuma, de Albert Camus, a fost publicat în 1947 și este unul din romanele de referință ale secolului al XX-lea, spunând povestea fictivă a unui oraș devastat de ciumă. Epidemia de ciumă are loc în Oran, Algeria, și începe cu semne pe care locuitorii mai întâi le ignoră, dar care curând le afectează viață într-un mod iremediabil. Cartea lui Camus, unul dintre cei mai cunoscuți scriitori și filosofi existențialiști, discută tema izolării și a pierderii libertății în fața unui astfel de eveniment, punând sub semnul îndoielii întreaga noțiune de libertate. Ciuma este un roman despre frică, groază și moarte în care existența individului este dezbătută cu iscusință, Camus demonstrând absurditatea condiției umane. 

Filme

The Endless Trench

The Endless Trench este o producție spaniolă din 2019, regizată de Jon Garaño, Aitor Arregi și Jose Mari Goenaga. Acțiunea începe în 1936, în primul an al Războiului Civil Spaniol, și îl urmărește pe Higinio, un tânăr care este nevoit să se ascundă în propria casă pentru a scapă de forțele lui Franco. Filmul prezintă o altă perspectiva a războiului spaniol, în care nu este vorba despre eroi, victorie ori curaj. Cu o  acțiune centrată pe evoluția pshihică a lui Higinio, The Endless Trench are o abordare originală a tematicii războiului, dar și a izolării sociale. Această dramă psihologică vine cu o lecție prețioasă din istorie, dar și cu o cronică a autoizolării bine redată, care va face ca următoarele zile să treacă mai ușor.

Contagion

Contagion este filmul care pare să descrie cel mai bine pandemia actuală de coronavirus. Bineînțeles, sunt multe diferențe între film și realitate, iar clișeele tipic hollywoodiene te conving că nu este o poveste reală. Acțiunea din Contagion urmărește mai multe personaje –  de la epimediologi și reprezentanți ai Organizație Mondiale de Sănătate la oameni obișnuiți – și încercarea lor de a se proteja si de a își proteja comunitățile împotriva nolui tip de gripă care se răspândește foarte rapid. Totuși, chiar și cu deja menționatele clișee, Contagion are niște doze serioase de realism și face o analiză pertinentă a relației dintre autorități și oamenii simpli în astfel de crize. 

Perfect Sense

Regizat de David Mackenzie, Perfect Sense este unul dintre cele mai originale filme despre epidemii, concentrându-și firul narativ pe lupta psihologică a persoanelor infestate, și nu pe imagini apocaliptici cu mulțimi panicate. În Perfect Sense epidemia atacă simțurile oamenilor, pe care aceștia și le pierd rând pe rând, după ce suferă scurte crize de furie. Între revoltă , adaptare și acceptarea noii situații, un doctor epidemiolog (Eva Green) și un bucătar (Ewan McGreggor) încep să lupte pentru vechile plăceri ale oamenilor și pentru dragostea lor. Este o poveste impresionantă, poate nu foarte optimistă, dar cu siguranță o reprezentare unică a pandemiilor, spusă cu emoție și intensitate.

Lista poate continua cu numeroase alte cărți și filme care au ca subiect central epidemiile sau pandemiile.

De ce suntem fascinați de pandemii și cum ne ajută acest aspect când ne lovim de pandemii în viața reală?

Stay at home and see!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eight − two =

%d bloggers like this: