Muzica-minte-constiinta

Influenta muzicii asupra constiintei: de la om la natura

Este cunoscut faptul ca muzica ne influenteza starea de spirit pe care o avem intr-un anumit moment. Fiecare dintre noi a avut acele momente de “piele de gaina” atunci cand a ascultat o melodie care i-a trezit un sentiment sau un gand ascuns intre oglinziile constiintei noastre.

Dar cum influenteaza muzica mintea umana si constiinta?

Constiinta umana a fost analizata de catre filosofi, matematicieni, neurologi si de catre fizicieni, laolalta, si majoritatea punctelor de vedere conduc catre o serie de idei specifice: constiinta este formata din informatii pe care creierul le primeste si le transforma, are energie, iar precum corzile vibrationale ale unui instrument muzical, constiinta vibreaza in structuri diverse.

Constiinta nu produce diferite note muzicale, dar ea produce si intepreteaza particule care creeza lumea care ne inconjoara.

Constiinta este ceea ce pierdem atunci cand dormim adanc fara vise sau cand intram sub anestezie, si este ceea ce racapatam atunci cand ne trezim din somn sau din anestezie.

Antonio Damisio

Dintr-o perspectiva spirituala, multi sunt adeptii ideii ca totul a pornit din floarea vietii. Floarea vietii este un element prezent in multe locuri din lume, din India pana in mosaicuri Romane, de exemplu la Palatul lui Herod, din primul secol IC, la Templul lui Osiris in Abydos, Egipt, in Islam si chiar in lucrarile lui Da Vinci, ceea ce ne indica faptul ca, in trecut, oamenii erau deschisi catre o privire spirituala larga asupra lucrurilor care ii inconjurau in exterior si asupra a ceea ce percepeau ca venind din interior .Si din punct de vedere spiritual, nu doar natura este creata din acea floare a vietii, cu legile sale unice ci si constiinta si cunostintele precum stiinta, limba sau muzica.

Muzica, definita ca “o vibratie care progreseaza ca un val audibil de presiune, printr-un mediu de transmisie precum gaz, lichid sau solid” ne afecteaza in mod direct nu doar urechile, dar si celulele, constiinta si mintea. Spre deosebire de vant, sunetul are frecvente. Aceste frecvente joaca un rol important in impactul pe care il au asupra organismelor si asupra creierului si constiintei umane.

In mod uzual, creierul nostru se afla in spectrul de frecvente Beta (14 – 30 hz) : altert, concentrat dar si usor stresat. Prin muzica sau prin meditatie, putem scaderea frecventa creierul catre Alpha (8 – 13.9hz). Aceasta stare ne permite sa intram intr-o conditie ideala pentru a acumula noi informatii, a eficientiza sarcini complexe, a invata limbi noi si pentru a analiza situatii complexe.

Psihologii numesc aceasta stare “zona”: o stare de concentrare si performanta ridicata. Este o stare meditativa, prezenta si aproape de starea constiintei. De asemenea, scaderea activitatii electrice cerebrale poate duce la cresterea numarului de chimicale care ne fac sa ne simtim bine, precum endorfina, noradrenalina si dopamina.

Creierul uman are tendinta sa-si schimbe frecventa de operare catre frecventa dominanta a stimulilor exterior (precum muzica sau sunetele). De aceea, atunci cand asculti o melodie care iti place si cu care simti ca rezonezi, poti sa-ti cresti nivelul de concentrare sau sa devii visator, poti  trezi emotii de extaz sau de melancolie sau chiar sa-ti eliberezi constiinta de ganduri.

Emotiile sunt o reactie naturala la lumea inconjuratoare. Ele sunt angajate atunci cand stimulii exteriori sunt foarte pozitivi sau foarte negativi. Emotiile contribuie, intr-un fel, la starea de auto-pilot si sunt in mare parte non-constiente. Daca elimini elementul constient si incepi sa simti ce se intampla si te conectezi la emotiile pe care le percepi, poti realiza ca esti in pericol sau ai o oportunitate. Intreg procesul devine apoi constient si intra in cursul mintii. Astfel, experienta emotiei devine o modalitate pentru a modela ce vei face in continuare, pentru ca unele emotii simtite raman scrise in memorie. Astfel, ai posibilitatea sa folosesti emotiile si sentimentele pentru a planifica. Este o modalitate foarte utila pentru a construi o perspectiva noua asupra lumii.

Dincolo de specia umana

Sunetul a fost studiat, de asemenea, si in regnul animal si au fost facute cateva descoperiri importante pentru stiinta: balenele comunica intre ele prin ultra frecvente si, de curand, a fost demonstrat ca un grup de balene a invatat un cantec de la alt grup de balene. Alte animale, precum delfinii, creaza sunete bazate pe propria identitate ca sa fie recunoscuti de alti deflini, iar unele maimute scot sunete specific pentru a indica un inamic sau un pericol in apropiere.

Pe langa comunicare, sunetele pot influenta animalele si din punct de vedere fizic. O amintire care mi-a ramas in minte, este atunci cand in 2011 a avut loc de un festival de muzica psichedelica, langa Gorj, vacile taranilor  aflate in apropierea locatiei au dat mai mult lapte.

Genica Harsu – localnic Schela a declarat ca “Vaca mi-a plecat de acasa. A doua zi dimineata era pe o campie langa muzica, probabil ca se dusese sa asculte muzica. Vad ca da lapte mai mult, inainte avea lapte mai putin.”

Nea Genica isi face cruce cu doua maini. Unele animale au devenit pesemne dependente, de vreme ce sufera de cand s-a terminat festivalul.

@ Stirile ProTV

Dar ce se intampla cu plantele?

Plantele, spre deosebire de animale, nu au au un organ sa perceapa vibratiile aerului. Dar din ce in ce mai multe studii biologice arata ca plantele sunt organisme foarte sensibile care genereaza si reactioneaza la semnale sonore din mediul lor.  (Mishra et al., 2016). Ele prezinta schimbari hormonale ca raspuns la tratament sonor.

Studii recente care folosesc tehnologii noi au aratat ca un tratament acustic potrivit au aratat efecte pozitive in dezvoltarea plantelor.  Unii agricultori au pus o muzica linistitoare, pozitiva lanurilor de grau si observat imbunatari in cresterea graului. Sunetele reprezinta un potential nou pentru protectia lor plantelor, dar totodata, exista limitari pe care acest tratament trebuie sa le depaseasca si intrebari care raman sa fie explorate.

In concluzie, exista dovezi clare ca muzica si sunetele din mediu inconjurator ne afecteaza pe plan fizic si pe plan psihic si de aceea ar fi indicat sa avem grija ce ascultam acasa, pe strada sau la o petrecere si la ce stimuli ne expunem din exterior, pentru ca astfel ne cream propria realitate.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

six − four =

%d bloggers like this: