De-ce-iubim-vinilurile

De ce m-am îndrăgostit de vinyluri?

În urmă cu zece ani am primit o cutie de vinyluri de la un prieten care începuse să lanseze muzică pe vinyl. Poate acela a fost momentul în care pasiunea mea pentru ele a început. Sau poate a fost momentul când am decis să îmi cumpăr un turntable. Ce-i drept, nici nu mai contează. Vinylurile reprezintă pentru mine mai mult decât suntetul de pe fundal, ci o întreagă experiență. De la a alege ce ascult într-o sâmbătă ploioasă la a căuta magazine de profil în călătorii, vinylurile s-au transformat într-o pasiune. Și asta nu doar pentru mine, ci pentru tot mai mulți oameni. 

În ultimii ani vinylurile se află pe un trend ascendent din punct de vedere al vânzărilor, dovadă fiind un raport de la RIAA care arată că vânzările de discuri au crescut cu 12.8% în 2018 și cu 12.9% în 2019 față de anul precedent, iar numărul de magazine de profil care au apărut în București este în continuă creștere. Iar asta în pofida faptului că este foarte ușor să asculți muzică prin servicii de streaming (precum Tidal, Spotify, Bandcamp, YouTube). Totuși,  aceste platforme vin cu un cost personal ascuns: experiență de ascultare devine impersonală.

Atunci când cumperi un vinyl, nu cumperi doar muzică, ci ai parte de o experiență. De la drumul până la magazinul tău preferat, căutarea prin o mulțime de cutii, ca apoi să găsești ceva pe placul tău, să pui acul pe disc și să te gândești dacă merită să investești sau nu în colecționarea respectivului vinyl. 

Și nu investești doar într-o melodie sau într-un album, ci investești într-o adevărată experiență senzorială. În general ai un design fain de coperta, iar multe discuri au o cărticică înăuntru în care ai o scurtă istorie a trupei, versuri ori alte informații interesante. După, iei vinilul în mâna, îl simți, îl așezi, iar odată ce ai așezat acul, îl asculți. Iar calitatea sunetului depășește cu mult sunetul digital. Este dinamic, cald, umple camera cu frecvente și vibrații. Este viu.

Pe lângă calitatea clară a sunetului, ajungi să cunoști muzică pe care o ai. Nu mai ai mii de melodii în calculator pe care nu le mai știi sau recomandări de pe platforme online care rapid devin irelevante. Dar poți avea experiențe umane inedite cu oameni care împărtășesc aceeași pasiune și cu alți colecționari.. E mult mai ușor atunci când vrei să asculți ceva, răsfoiești cutia cu vinyluri de acasă și imediat știi ce vrei să asculți în acel moment. Plus că atunci când vine un prieten(a) în vizită, îi poți arăta colecția ta și în timp ce beți un pahar de vin ascultați melodiile preferate, fără să mai fiți distrasi de un ecran digital.

Iar bucuria pe care o ai atunci când cumperi un vinil care îți place este inimaginabilă. Poți să fii la un târg de vinyluri, bei o bere sau o cafea și după ce îți cumperi discurile, de abia aștepți să ajungi acasă și să-l asculți, cu toate că poate ai ascultat muzică respectivă de nenumărate ori pe calculator.

Vinylurile vor rămâne mereu în colecția ta, iar când găsești o raritate sau un limited press, le poți pune pe discogs.com și în timp valoarea lor cu siguranță va crește. Dacă mp3-urile sau de flac-urile le poți pierde foarte ușor cu un crash al harddisk-ului, o colecție de vinyluri o vei putea da mai departe generațiilor următoare, alături de memoriile și amintirile tale.

Dacă vrei să începi să colecționezi vinyluri sau să descoperi muzică nouă, îți recomand următoarele magazine în București:

Madpiano – http://madpiano.ro/ — Bogdan are o colecție super faină de muzică electronică, jazz și reggae.

Misbits – https://www.misbits.ro/ – La Ioana găsești discuri mișto din electronică, de la minimal, house, dub, ambient, downtempo.

Fonoteca Paradis – https://fonotecaparadis.ro/ – În curând își va deschide record shop, dar până atunci îl găsești la târgurile din Club Control. La el am găsit unele dintre albumele mele preferate de la electronic, IDM, rock.

Niche Records  – https://www.nicherecords.ro – au o super colecție de muzică rock, jazz, rarități și ceva pe zona electronică/Ambiental.

Twoside Records – https://www.twosidesrecords.com/ – poți găsi discuri cu muzica mai veche, jazz sau gem-uri de muzică electronică.

Acestea ar fi record shop-urile mele preferate. Daca mai știi și alte magazine, te invit să scrii în comentarii.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × one =

%d bloggers like this: