Cinci aplicații pentru iubitorii de artă

Odată cu dezvoltarea tehnologiei de image recognition, dar și cu digitalizarea colecțiilor de artă, s-a deschis un nou univers artistic și cultural care este dedicat atât cunoscătorilor de artă, cât și celor care au curiozități sporadice în ceea ce privește arta vizuală. De la aplicații de unde poți afla despre cele mai apropiate expoziții de lângă tine, la aplicații care recunosc opera de artă pe baza unei poze făcute cu propriul device, tehnologia secolului XXI oferă o gamă variată de instrumente care ne aduc mai aproape de artiștii preferați și de patrimoniul cultural. 

V-am pregătit o listă de platforme care vă pot fi utile atunci când vizitați un muzeu, va plimbați pe stradă și vreți să descoperiți povestea monumentului din fața voastră ori atunci când pur și simplu vreți să explorați curente artistice și reprezentanții acestora. 

Mereasy

Android, iOS

Mereasy se prezintă ca un ghid pentru cei care vizitează un muzeu, o expoziție ori o zonă istorică a unui oraș și care vor să descopere mai multe despre creația din fața lor fără să se înghesuie în mulțime. 

Cu Mereasy faci o poză, iar motorul de recunoaștere și căutare al aplicației îți găsește opera respectivă și informații despre ea. Pe scurt, aplicația lor înlocuiește audio guide-ul de la muzeu pe care de cele mai multe ori îl plătești, dar te ajută să descoperi arta din jurul tău, evitând aglomerația. Un alt punct important al aplicației este că nu recunoaște doar picturi sau sculpturi, ci inclusiv monumente arhitecturale. Poți așadar să descoperi informații despre strada pe care te afli și clădirile cu importanță istorică și culturală din jurul tău. 

Am testat funcția aceasta în București și am pozat clădirea Ateneului, iar motorul de recunoaștere și căutare a găsit imediat clădirea. Din păcate nu știu dacă ar funcționa cu clădiri mai puțin importante sau dacă recunoaște doar cele mai celebre monumente dintr-un oraș, dar în continuare rămâne o inițiativă bună de a descoperi arta și cultura din jurul tău.

All Public Art – Discover Art

Android, iOS

Platforma este un punct de conectare pentru iubitorii de artă și artiștii contemporani, dedicată creațiilor recente și oferind posibilitatea de a vinde și achiziționa opere de artă. All Public Art este un spațiu deschis în care atât pictura, sculptura, fotografia cât și grafitti-ul și creațiile digitale sunt promovate.

Fiecare poate contribui promovând creațiile care îl inspiră, îl provoacă, îl reprezintă sau publicându-și propriile lucrări. Este o comunitate care încearcă să pună în valoare artistul contemporan și viziunile noi din lumea artistică. Cei care vor să își decoreze casa cu o nouă pictură, colecționarii și  artiștii se conectează în acest spațiu în care descoperi opere de artă noi, te inspiri, promovezi artistul contemporan și poți ajuta ca stereotipul artistului muritor de foame să rămână un aspect al trecutului. 

ArtRabbit

Android, iOS

ArtRabbit este o aplicație în care poți căuta expoziții și evenimente artistice într-o anumită locație și perioadă în așa fel încât să îți organizezi mai bine timpul în funcție de prioritățile culturale. Odată ce ai ales un oraș și o perioadă, aplicația îți oferă o listă cu evenimente, dar și o prezentare foarte bine structurată a fiecărui eveniment. Vei primi informații despre locația exactă a evenimentului și perioada în care se desfășoară, dar și o descriere detaliată a proiectului din care face parte respectivul eveniment.

Aplicația este utilă și pentru că poți salva evenimentele în colecții, dar și pentru că poți urmări artiști și poți să primești informații în avans despre viitoare evenimente culturale. Un dezavantaj este faptul că listele nu sunt complete așa că de multe ori e bine să cauți evenimente și direct pe site-urile muzeelor sau galeriilor, ceea ce face aplicația incompletă, dar este un punct de plecare bun atunci când vrei să explorezi expozițiile din jurul tău și ai doar câteva ore la dispoziție. 

Smartify

Android, iOS

Smartify este o aplicație pe care o poți folosi în muzee și galerii de artă și cu ajutorul căreia scanezi o imagine, iar motorul de căutare al aplicației îți recunoaște opera de artă fotografiată și îți oferă informații despre ea. Ce este interesant este că ai un audio guide, o descriere a operei în sine, link-uri pentru a afla mai multe despre operă, dar și informații despre artist.

Aplicația este foarte intuitivă și permite utilizatorului să își organizeze ușor căutările, operele salvate și să găsească mai multă informație despre arta și curentele artistice care îi plac. Smartify este totuși o aplicație care poate să fie folosită doar în anumite locații și de aceea nu ajută la promovarea mișcărilor artistice noi care nu sunt încă în galerii de artă și muzee.

Google Arts and Culture

Android, iOS

Google știe totul despre tine, dar știe totul și despre artă, așa cum ne demonstrează Google Arts and Culture. Din punctul meu de vedere este cea mai completă platformă pentru iubitorii de artă și poate satisface multe curiozități artistice. Totuși, din cauza numărului mare de informații și a organizării haotice, poate deschide un număr la fel de mare de noi curiozități. Este greu de definit pentru ce este aplicația, ea părând mai degrabă o enciclopedie culturală, de altfel nu foarte intuitivă. Dar ceea ce face această aplicație specială este că încearcă să îi redea cât mai bine privitorului emoția pe care ar simți-o în fața unei opere de artă. De aceea are trei focus-uri:

  •  360° videos care încearcă să simuleze experiențe culturale;
  • Art Camera unde poți privi opere celebre și de unde afli cele mai importante informații legate de creația respectivă;
  • Street View unde poți face o plimbare virtuală prin colecții de artă, galerii, opere, muzee sau chiar cartiere faimoase din lume. Chiar că nu este experiența autentică, este o variană foarte bună pentru vremurile de pandemie si social distancing.;

De altfel, Google Arts and Culture îți arată muzeele, colecțiile de artă și evenimentele de lângă tine, iar funcția de căutare îți permite să cauți și în funcție de oraș, operă de artă, artist, curent artistic sau muzeu, ceea ce permite să ai o documentare mult mai amplă. Mai mult de atât, plaforma are o colecție impresionantă de poze, iar cele mai multe sunt organizate tematic sau pe perioade istorice.

E bine de știut și că multe muzee au propriile aplicații și că și acestea sunt ghiduri de încredere în care informația este foarte bine structurată și precisă. 

Indiferent dacă vom folosi aceste resurse din confortul propriei case sau atunci când vom vizita cele mai impresionante galerii de artă, important este să rămânem deschiși la mesajul și emoția artei din jurul nostru, iar informațiile și conexiunile pe care aceste platforme la oferă ne îndrumă în povestea și magia artei și ne fac să ne dorim cât mai multă artă în viața noastră.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 − nine =

%d bloggers like this: